Hunden är ett av de allra vanligaste husdjuren. Det gäller både i Sverige och i resten av världen. Att äga en hund kräver en hel del kunskap och man måste vara beredd på att ta det ansvar som hundägandet medför. Här tar vi upp en hel del saker som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en hund. Vi tar också upp en del aspekter av hundägandet.
Att tänka på vid hundköpet
När du ska köpa en hund bör du tänka igenom en hel del saker innan du tar ett slutgiltigt beslut. Du bör till exempel ha koll på om du verkligen har tid att ha en hund. Du kan inte lämna hunden ensam flera timmar varje dag utan då måste du se till att du har någon som rastar hunden och sysselsätter den. En valp behöver rastas varannan till var fjärde timme och det kan vara svårt att lösa med ett heltidsarbete.
Vad kostar det att ha en hund?
En hund kostar ett par tusen kronor i inköp. En renrasig hund av till exempel papillonras kan kosta långt över 10 000 kronor. Men det är inte bara inköpet av hunden som kostar. Man måste också se till att köpa en försäkring till hunden. Man riskerar annars att veterinärkostnaderna skjuter rejält i höjden. Även med en försäkring kan kostnaderna bli relativt dyra. Det kan vara klokt att överväga om man har ekonomi att ha hund innan man köper den. Förutom veterinärkostnader och försäkring måste man också ha pengar till att köpa hundfoder, leksaker och andra tillbehör som behövs för att hunden ska må bra.
Vad behöver hunden?
Beroende på vad man vill göra med sin hund kan det behövas olika saker till den. Alla hundar behöver foder, något att sysselsätta sig med samt ett koppel och ett halsband eller en sele. Ska man sedan använda sin hund i till exempel jakt kan man behöva skyddsvästar, pejl, reflexhalsband och mycket annat. Det är dock inget en vanlig sällskapshund behöver.
Hur mycket de här sakerna kostar kan variera rejält. Det finns till exempel både dyrt och billigt foder att välja mellan i butiken. När det gäller hundleksaker kan man spara en del pengar på att tillverka saker själv. En bra leksak kan vara att stoppa lite godis i en tom toalettrulle och sedan låta hunden öppna upp rullen på egen hand.
Träna med sin hund
När man äger en hund måste man också hinna med att träna hunden. Det finns inget som säger att man måste lägga flera timmar om dagen på träning men alla hundar behöver kunna en viss vardagslydnad. Kommandon som sitt, ligg och att komma på inkallning är sådant alla hundar bör lära sig redan när de är valpar.