Om man gillar hundar och inte är rädd att för att arbeta hårt kan det vara läge att starta upp en kennel. Det krävs dock en hel del utrymme, kunskap och tid för att driva en kennel. Man bör inte heller starta upp en kennel med avsikten att kunna tjäna stora pengar på den. Det är oftast inte möjligt att tjäna så stora summor eftersom det finns en hel del utgifter med att driva kenneln.
Hitta valpköpare
Att hitta bra valpköpare kan ta sin tid. Det är inte bara att sälja valparna till första bästa köpare. Som kennelägare gäller det att se till köparna är seriösa, och att de inte har några djurförbud. Många som driver en kennel ser till att börja kolla upp intresset för valparna långt innan valpkullen föds. Då vet man på förhand att det finns några intressenter för valparna.
Avla på rätt hundar
Man måste också tänka på att man avlar på rätt hundar. Det är till exempel så att man inte får avla på hundar som riskerar att lida av aveln. Man ska inte heller avla på hundar som lider av sjukdomar eller skador som kan gå i arv till valparna. De allra flesta hunduppfödare undviker också att avla vidare på hundar som har otillåtna färger, eller som inte uppfyller rasens standard på andra sätt.
Hygien i kenneln
Driver man en kennel kan man inte låta det se ut hur som helst där hundarna befinner sig. Då finns det risk att hundarna far illa och dessutom kan det vara så att hunden får i sig något som inte är bra för dem. Om det görs en kontroll i kenneln och hundarna går omkring i smuts eller avföring finns det en stor risk att kenneln stängs och att hundarna omhändertas. Lite damm och hundhår är såklart acceptabelt eftersom att det bor hundar i en kennel, men det finns en gräns för vad som är okej och inte.
Välja ras att föda upp
En kennel föder ofta upp en eller några få olika raser, men som kennelägare gäller det att fundera över vilken eller vilka raser man egentligen vill föda upp. Det kan vara klokt att välja raser man faktiskt har någon kunskap om och som man själv gillar. Dessutom bör man fundera över om man har plats och möjlighet att föda upp en större eller en väldigt aktivt ras. Man kan inte bortse från att större raser behöver mer utrymme än till exempel papillonhundar.
Krävs några tillstånd?
Det kan faktiskt krävas tillstånd för att driva en kennel. Om man bara planerar att ta en enstaka valpkull och sälja valpar från den behöver man i regel inte ha något tillstånd. Har man som plan att ta mer än tre kullar per år eller om man kommer att förvara andras hundar för till exempel parning kan det vara läge att skaffa ett tillstånd eller att i alla fall rådgöra med länsstyrelsen i det aktuella länet. Det är nämligen de som utfärdar tillstånden.
Kennelns ekonomi
Som kennelägare måste man också ha koll på ekonomin. Det kostar nämligen en hel del pengar att driva en kennel. Hundarna ska ha foder, de ska försäkras och dessutom ska veterinärkostnader betalas. Man behöver också köpa in koppel, halsband, leksaker och andra saker som hundarna behöver för att må bra. En valpförsäljning ger en mindre inkomst, men den täcker i regel inte alla utgifter.